• 30 sierpnia w Reglu uczestnicy projektu Ełckie Centrum Wolontariatu wzięli udział w warsztatach zakresu z pomocy przedmedycznej.

Celem warsztatów było nabycie wiedzy i praktycznych umiejętności udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej oraz postępowania w sytuacjach zagrożenia życia i zdrowia. Podczas warsztatów uczestnicy poznali zasady postępowania w związku z wypadkiem (bezpieczeństwo na miejscu zdarzenia, prawidłowe zabezpieczenie miejsca zdarzenia), używania środków do udzielania pierwszej pomocy, prowadzenia resuscytacji krążeniowo – oddechowej oraz ułożenia poszkodowanego w pozycji bezpiecznej. Uczestnicy dowiedzieli się również jak ocenić stan świadomości poszkodowanego, jak działać zespołowo w sytuacji zagrożenia oraz uczestniczyli w ćwiczeniach praktycznych z użyciem manekinów.

Po warsztatatach był czas równieżna integrację, wspólne rozmowy i planowanie przyszłych działań i poczęstunek przy ognisku.  Dziękujemy Jednostce Strzeleckiej JS1007 za gościnę i wspólnie spędzony czas.

Warsztaty zorganizowane w ramach projektu Ełckie Centrum Wolontariatu.

Projekt Ełckie Centrum Wolontariatu jest współfinansowany z budżetu Urzędu Miasta Ełku.