• Warsztaty filmowe zorganizowano w dniach 6-18.11.2015 r. w ramach projektu Ełckie Centrum Wolontariatu.

W pierwszym etapie warsztatów zrealizowano dwa zadania.

Po pierwsze: zapoznano uczestników z zagadnieniami teoretycznymi dotyczącymi filmu. Szukano odpowiedzi na pytania: czym jest scenariusz i jak stworzyć prosty scenariusz filmu krótkometrażowego? Jakie wyróżniamy plany filmowe i czym się one różnią oraz do czego służą?

Drugim zadaniem było ustalenie z grupą tematu realizowanego filmu i wspólna budowa osi scenariusza w ramach burzy mózgów. Zajęcia wtum modul maiały na celu „przeprowadzenie” uczestników przez proces pracy nad filmem i składały z następujących zagadnień:

Scenariopisarstwo – dramaturgia, narracja, konwencja, dialogi filmowe, budowa postaci, przesłanie. Scenopis – zasady zapisu. Plan filmowy – zawody filmowe, organizacja planu, plenery, dekoracje itd. Aktor – specyfika aktorstwa filmowego i teatralnego, budowa postaci, praca z aktorem. Reżyseria – podstawowe techniki realizacyjne. Dźwięk w filmie – rodzaje i funkcje dźwięku, muzyka filmowa. Montaż filmowy i tajniki postprodukcji.

Drugi etap warsztatów to realizacja materiału. Grupa została podzielona na reżyserów, operatorów kamery, dźwiękowców, aktorów, statystów i kierowników planu. Wspólnymi siłami zespół filmowy stworzył surowy (niepomontowany) materiał, z którego później powstanie film.

Warsztaty zorganizowane w ramach projektu Ełckie Centrum Wolontariatu.

Projekt Ełckie Centrum Wolontariatu jest współfinansowany z budżetu Urzędu Miasta Ełku.